Orthopedie enzo. door Dalyan

« Terug Start

Orthopedie is een mooi, maar veelomvattend beroep

Gepost op

In de geneeskunde is orthopedie een van de oudste onderdelen. Op oude prenten zie je vaak afbeeldingen waar een orthopedische chirurg aan het opereren is, maar dan natuurlijk op een primitieve manier. Nu is dat vele malen beter. De orthopedisch chirurg behandelt nu alle aandoeningen die met het bewegings- en steunapparaat te maken hebben. Hierbij moet je denken aan de botten, spieren, banden, pezen en gewrichten. Er worden tegenwoordig veel operaties uitgevoerd aan heupen en knieën. Ook zal een orthopedische chirurg opereren aan een hernia of bij kleine kinderen die last hebben van klompvoetjes. Het is een veelomvattend gebied waarvoor je door een orthopedische chirurg geholpen kan worden.

De opleiding van een orthopedische chirurg is niet eenvoudig
De opleiding is minimaal 12 jaar. Van deze 12 jaar worden de eerste 6 jaar besteedt aan de studie geneeskunde. Na die 6 jaar kan hij of zij zichzelf arts noemen. Na de 6 jaar volgt er een algemene studie heelkunde gedurende 2 jaar. Vervolgens zal er nog een opleiding volgen van 4 jaar op de afdeling van de orthopedische chirurgie. Daarna mag de persoon, die deze weg heeft gevolgd, zich orthopedisch chirurg noemen. Omdat de studie zo lang is en er de laatste jaren steeds meer operaties moeten worden uitgevoerd op het gebied van knieën en heupen is er een groot tekort van orthopedische chirurgen.

Het bewegingsapparaat van de mens
De orthopedie is een specialistisch beroep. De orthopedie houdt zich bezig met het steun- en bewegingsapparaat van de mens. Het steun- en bewegingsapparaat van de mens is het deel waarop de mens zich normaal gesproken kan voortbewegen. Dit bewegingsapparaat kunnen we onderverdelen in het passieve en actieve deel.
Onder het actieve bewegingsapparaat worden de skeletspieren verstaan. Doordat de spieren kunnen samentrekken kunnen we bewegingen maken.
Het passieve deel van het bewegingsapparaat noemen we het skelet en het bindweefselkapsel. Het bindweefselkapsel biedt steun aan het skelet. Tijdens de bewegingen maken we gebruik van de gewrichten en het bindweefselkapsel.

Het werkterrein van een orthopeed
Wanneer je last hebt van scoliose of heupdysplasie kun je geholpen worden door de orthopeed. Scoliose is een verkromming van de rug die zeer ernstige vormen kan aannemen. In veel gevallen is een behandeling noodzakelijk die zal bestaan door het aanmeten van een korset.
In Europa komt heupdysplasie vaak voor. Het is een aangeboren afwijking van de heup. Het is een niet voldoende aangeboren ontwikkeling van het heupgewricht. Dit moet zeer effectief worden behandeld.
Het overgrote deel van het werk van een orthopeed zal bestaan uit het behandelen van botbreuken. Ook wanneer de stand van de gewrichten niet goed zijn, zal een orthopeed je behandelen. Het is dus een zeer omvattend werkterrein van de orthopeed.


Delen